Rozhovor s Evou Maškovou

Rozhovor s autorkou Evou Maškovou k jejímu novému detektivnímu románu Předloha pro vraždu.

Detektivka Vražedné předsudky se odehrává v luxusním lázeňském hotelu. Proč jste si zvolila právě toto prostředí?
Lázeňská atmosféra je atraktivní jak pro detektivkáře, tak pro jejich čtenáře. Poklidný lázeňský život dobře kontrastuje s brutalitou a nečekaností vraždy. Autor pracuje s okruhem podezřelých vymezeným lázeňskými kulisami (hosté lázeňského domu, pacienti docházející na léčebnou proceduru aj.) a v situacích, které většina čtenářů zná z vlastní zkušenosti.
Do lázní jezdím pravidelně, stále na stejné místo a umístit děj právě tam mě napadlo během jedné zdlouhavé procedury. Psát v lázních o lázeňské vraždě mě moc bavilo a mělo to i další výhodu – z wellness pobytů se staly služební cesty.
V minulých dnech vydalo nakladatelství MOBA váš detektivní román Předloha pro vraždu, ve kterém detektiv Daněk nevystupuje. Proč?
V kavárenském prostředí a na kurzu kreativního psaní by se Daněk necítil dobře. Lákalo mě napsat příběh s mladou amatérskou vyšetřovatelkou. Ženských postav v české krimi tvorbě přibývá, ale stále jich není dost a často vystupují jen ve vedlejší roli.
Hlavní hrdinka Andrea je bývalá policistka, není tedy naprostý amatér.
Ano, v tomto směru jsem si psaní trochu ulehčila. Andrea je mladá, nemá velké zkušenosti, tak jsem jí nadělila aspoň znalost vyšetřovacích postupů. Zpočátku tápe jak ve vztazích, tak při vyšetřování. Nakonec se jí podaří odhalit nejen vraha, ale i co musí ve svém životě změnit, aby byla šťastná.
Věnujete se profesně účetnictví, které je obecně považováno za rigidní a suchopárnou disciplínu. Jak se vaše profese snáší s psaním fikce?
Velmi dobře. Specializuji se na mezinárodní účetní standardy, které si kladou za cíl zamezit manipulaci s hospodářským výsledkem, vykazování fiktivních aktiv a skrývání nepohodlných závazků. O kreativitu tudíž není nouze. Auditor, stejně jako detektiv, pátrá po stopách nepravostí a musí, kromě jiného, disponovat velkou představivostí. Analýza finančních výkazů může být stejně napínavá jako skvěle napsaná detektivka. V některých případech jde dokonce o thriller.
Tak proto jste si pro vlastní tvorbu vybrala detektivní žánr?
Je to žánr, který mám načtený, především britskou klasickou školu. Těší mě hra na kočku a na myš, předhazovat čtenáři falešné stopy a zdržovat odhalení vraha, pokud možno až do překvapivého rozuzlení.
Takže u detektivky zatím zůstanete?
Určitě. V příběhu, který právě dokončuji, posílám Harryho Daňka a jeho dívčí tým vyšetřovat zločin na zapadlou vesnici. A v tom, co teprve nosím v hlavě, se bude vraždit v tenisovém klubu, moji milí spoluhráči mi snad prominou. A taky bych se ráda vrátila k povídkám o lidech a jejich psech. Můj nový psí kamarád je osobnost, stejně jako byl ten předchozí. Zase bude o čem vyprávět.   

 

Tagy

Zaujal vás tento text? Sdílejte ho s přáteli!