Vlastimil Vondruška, Právo první noci

Vlastimil Vondruška, Právo první nociBěhem cesty po Moravě se panoš Ota setká se svou vzdálenou sestřenicí Miladou ze Zástřizlí. Je zoufalá a prosí ho o pomoc. Žije s rodiči na Krakovci nedaleko Prostějova, kde se v poslední době stalo několik podivných událostí, které vyvrcholily vraždou jejího snoubence. Co je však nejhorší, z jeho smrti podezírají ji. Panoš Ota se obrátí na svého pána, ale ten nemá chuť a ani pravomoc tu vyšetřovat. Jenže pak dojde k pokusu unést Miladu. To Oldřicha z Chlumu přesvědčí, že nejde o obyčejný zločin. Společně začnou rozplétat neuvěřitelný příběh, jehož nitky vedou hluboko do minulosti.

Fenomén středověkého detektiva Oldřicha z Chlumu opět ožije ve 25 příběhu Vlastimila Vondrušky

 

Třetí zářijový den vyjde již dvacáté páté pokračování pátrání středověkého detektiva a rytíře Oldřicha z Chlumu pod názvem Právo první noci.

První kniha Vlastimila Vondrušky se zmiňovaným hrdinou v hlavní roli se jmenovala Dýka s hadem a vyšla roku 2002. Od té doby se z Oldřicha z Chlumu stal fenomén. Neuvěřitelných pětadvacet knih s jedním hrdinou a přes půl miliónu prodaných výtisků. Jeden jeho příběh byl zfilmován (Jménem krále), postavu ztvárnil Karel Roden.

Jak si čtenářský úspěch vysvětluje jeho autor Vlastimil Vondruška? „Podle mě se knihy mají psát především pro čtenáře. Knihy mají v první řadě dávat lidem naději a víru v to, že život pozemský je navzdory všem strázním krásný, a stojí za to za něj bojovat. A to znamená, že chci lidem předkládat hrdiny, kteří jsou opravdovými hrdiny a ne zkrachovalci, kteří hledají svou identitu.“

 

Pro jubilejní příběh si Vlastimil Vondruška vybral zajímavou zápletku, téma a také místo, kde se bude odehrávat… „S právem prvním noci pracuji trochu volně, ale jinak to nejde. Ve skutečnosti o něm víme velice málo. Historicky, a to ještě v ne úplně jasných souvislostech, je doloženo v německých zemích, později se objevuje v renesanční literatuře. Nicméně v nějaké podobě se místy uplatňovalo a poněkud neobvyklou podobu mu dal i můj románový majitel Krakovce, kde se kniha za časů Přemysla II. Otakara odehrává. Nejde ovšem o český Krakovec, ale ten moravský. Málokdo totiž ví, že zámek a kdysi tvrz toho jména stojí nedaleko Prostějova. A proč se jubilejní příběh odehrává tam? Inu proto, že ho kdysi vlastnili pánové ze Zástřizlí! Panoš Ota tu tedy má složitý úkol, pomoci sestřenici obviněné z vraždy svého manžela,“ vysvětluje autor.

 

Celý rozhovor s Vlastimilem Vondruškou, ukázku a obal knihy naleznete v příloze.

 

Anotace

Vlastimil Vondruška, Právo první noci

Během cesty po Moravě se panoš Ota setká se svou vzdálenou sestřenicí Miladou ze Zástřizlí. Je zoufalá a prosí ho o pomoc. Žije s rodiči na Krakovci nedaleko Prostějova, kde se v poslední době stalo několik podivných událostí, které vyvrcholily vraždou jejího snoubence. Co je však nejhorší, z jeho smrti podezírají ji. Panoš Ota se obrátí na svého pána, ale ten nemá chuť a ani pravomoc tu vyšetřovat. Jenže pak dojde k pokusu unést Miladu. To Oldřicha z Chlumu přesvědčí, že nejde o obyčejný zločin. Společně začnou rozplétat neuvěřitelný příběh, jehož nitky vedou hluboko do minulosti.

 

Vlastimil Vondruška se setká se čtenáři a příznivci:

5. září od 16:00 v Domě knihy, Ostrava – beseda a autogramiáda

6. září od 17:00 v Knihovně Jiřího Mahena, Brno – beseda, autogramiáda a středověký doprovodný program

Tagy

Zaujal vás tento text? Sdílejte ho s přáteli!