Hra osudů pod vrcholem Kilimandžára

Šíleným řízením osudu se jejich cesty zkřížily - dva lidé s čerstvou bolestí v srdci, vhození do beznadějné situace, kdy se snaží zachránit hrstku dětí, zatímco se sami pokouší udržet si všech pět pohromadě.

„Šíleným řízením osudu se jejich cesty zkřížily - dva lidé s čerstvou bolestí v srdci, vhození do beznadějné situace, kdy se snaží zachránit hrstku dětí, zatímco se sami pokouší udržet si všech pět pohromadě.“

Charismatický Jack Warden žije pro svou farmu Kaburi, kde pod horou Kilimandžáro pěstuje kávu. Ještě větší láskou je jeho malá dcerka Lily, kterou po rozvodu vídá čím dál méně. Dnes jsou ale spolu a prožívají velký den. Výbuch nákupního centra, kde se Lily chystá vystoupit se svým tanečním číslem, zhatí všechny plány i její krátký život.

Mladá učitelka Rodel Emersonová bydlí v Anglii. Má šťastný den. Podepisuje kupní smlouvu na svůj vysněný dům. Odmítne přijmout telefonní hovor od sestry Mo, která je toho času jako dobrovolnice v Africe. Později ze záznamníku vyslechne sestřina poslední slova, než dojde k explozi v tomtéž nákupním centru.

Přestože Rodel není dobrodruh, ani nemá cestovatelskou povahu, chce vidět místo, kde Mo žila a vyzvednout její osobní věci. Opouští Anglii a odlétá do Tanzanie. V dobrovolnickém centru zjistí, že sestra nepracovala jen pro tuto organizaci, ale podílela se na neznámém soukromém projektu záchrany ohrožených dětí. Rodel není akční typ, má ráda zaběhlý způsob života. I přesto neváhá ani chvíli a rozhodne se sestřin projekt dokončit.

Aby se dostala na území k ohroženým dětem, je jí doporučen Jack Rodel, který dobře zná místní poměry. Jak se ale ukazuje, Jack je od první chvíle nepřátelský, neochotný, užírá se žalem ze ztráty dcerky. Ke změně postoje nepomáhá ani zjištění, že Rodel je ve stejné situaci, také ztratila blízkou osobu, taky ji sužuje žal a sebeobviňování. Budou muset najít společnou řeč, aby se vydali na nebezpečnou cestu a stihli zachránit život dětí, kterým hrozí smrtelné nebezpečí.

Děj románu má hned od počátku silný náboj a dává tušit, že půjde o dramatický příběh s velmi vážným tématem záchrany ohrožených dětí. Skutečnost je ale jiná. Především se jedná o milostný román. Postupně se zde vytváří citové pouto mezi Rodel a Jackem. I se všemi jeho etapami od nenávisti, odmítání si připustit vzájemné city až po vášnivou touhu. Ani o erotické scény nepřijdeme. Složitý vztah je ale poznamenaný jasnou vidinou toho, že jakákoliv společná budoucnost je nemožná.

Námět o dětech, které jsou v Africe ohroženy na životech, vychází ze skutečnosti. O jaké děti se jedná, proč je překupníci unášejí a jakým způsobem a z jakých pohnutek jsou vražděny, nebudu prozrazovat. Je to ohavné a upřímně jsem netušila, že se to děje. Toto téma by zajisté vystačilo na samostatný román.

Raději k příjemnějším postřehům. Autorka nezapře osobní zkušenost se životem v Africe. Její barvité popisy afrických scenérií jsou úchvatné. Nabízí nám pohled do různých míst, prostředí divočiny i kontakt s divokými zvířaty. Nechybí zde ani setkání s domorodými Masaji, přiblíží nám masajské zvyky, tradice, rituály i běžný život v masajské bomě.

Kniha se čte výborně a moc se mi líbila. Po akčním začátku přijde příslib velkého dobrodružství, hledání společné cesty nedostupných a tak odlišných charakterů hlavních postav, až po sladkou romanci bez budoucnosti. A když už to vypadá na konec v tónech červené knihovny, autorka nám jakoby nic předhodí posledních pár chybějících střípků do celkové skládačky a vy dočtete konsternováni pochopením všech souvislostí. Bravo!

Hodnocení 100%          Autor recenze a.k

Tagy

Zaujal vás tento text? Sdílejte ho s přáteli!