Goldstein, Volker Kutscher

Berlín 1931. V berlínském podsvětí probíhá boj o moc. Hospodářská krize, násilné střety mezi SA a Rudou frontou, mocenský boj berlínských gangů. Gereon Rath dostává zvláštní úkol, sledovat amerického gangstera Abrahama Goldsteina. Ovšem netuší, že se z kolegiální výpomoci pro americkou Bureau of Investigation brzy stane smrtící závod. Zatímco on se nudí na svém stanovišti v hotelu Excelsior, ozbrojený Goldstein se už dávno volně pohybuje po městě. Když pak šéf podsvětí Marlow přinutí Ratha k dalšímu soukromému pátrání, dostává se komisař přímo doprostřed války zločineckých spolků.Mezitím Charly Ritterová nastupuje přípravnou právní praxi a poté, co nechá ze své kanceláře utéct mladou bezdomovkyni přistiženou ve vlaku bez jízdenky, setkává se její pátrání s tím Gereonovým.Napětí ve městě se stupňuje a v Berlíně se již brzy střetnou dva světy: impérium amerických gangsterů a rozpínající se moc nacismu…

Krimi noir výjimečné kvality Gereona Ratha Goldstein Volkera Kutschera vychází

Třetí příběh detektiva Gereona Ratha vychází dnes v nakladatelství MOBA.

Ještě lepší než dva předchozí – Mokrá ryba a Tichý zabiják – shodují se přední světoví literární kritici spolu se čtenáři a příznivci neortodoxního detektiva Gereona Ratha.

Goldstein vychází v době, kdy začala Česká televize na programu ČT 2 (19. 1.) vysílat nejdražší německý seriál Babylon Berlin s udávaným rozpočtem 40 milionů eur, natočený právě podle knižní předlohy v režii světoznámého režiséra Toma Tykvera (Lola běží o život, Atlas mraků, Parfém: Příběh vraha), o hudbu se postaral známý britský hudebník Bryan Ferry, který si v seriálu také zahrál.
 

„Ve dvacátých letech byl Berlín nejpokrokovějším městem Evropy, nemusel se bát srovnání s moderními americkými metropolemi, jako byl New York nebo Chicago. A právě tuhle modernitu chci ukázat, toho kypícího ducha doby, která od naší současnosti není vůbec tak vzdálená. Ve dvacátých letech již byly předznamenány mnohé moderní tendence, které se potom znovu probudily až v šedesátých letech. Pro mě je poslední fáze Výmarské republiky také časem zmařených příležitostí, jelikož vyústila v katastrofu Třetí říše – což ovšem nutně nemusela. Současníci komisaře Ratha však o blížící se katastrofě neměli tušení.“ Volker Kutscher

 

Krimi série Volkera Kutschera v hlavní roli se sympatickým policejním inspektorem Gereonem Rathem vyšetřujícím zločin a korupci v Berlíně v době Výmarské republiky se prodalo už hodně přes milion výtisků v mnoha jazykových mutacích.

V nakladatelství MOBA dosud vyšlo: Mokrá ryba (Der Nasse Fisch), Tichý zabiják (Der stumme Tod), v únoru Goldstein a na červen je naplánováno další pokračování s názvem Spis Vaterland (Die Akte Vaterland) – všechny v překladu Tomáše Butaly.

Goldstein, Voker Kutscher

Berlín 1931. V berlínském podsvětí probíhá boj o moc. Hospodářská krize, násilné střety mezi SA a Rudou frontou, mocenský boj berlínských gangů. Gereon Rath dostává zvláštní úkol, sledovat amerického gangstera Abrahama Goldsteina. Ovšem netuší, že se z kolegiální výpomoci pro americkou Bureau of Investigation brzy stane smrtící závod. Zatímco on se nudí na svém stanovišti v hotelu Excelsior, ozbrojený Goldstein se už dávno volně pohybuje po městě. Když pak šéf podsvětí Marlow přinutí Ratha k dalšímu soukromému pátrání, dostává se komisař přímo doprostřed války zločineckých spolků.

Mezitím Charly Ritterová nastupuje přípravnou právní praxi a poté, co nechá ze své kanceláře utéct mladou bezdomovkyni přistiženou ve vlaku bez jízdenky, setkává se její pátrání s tím Gereonovým.

Napětí ve městě se stupňuje a v Berlíně se již brzy střetnou dva světy: impérium amerických gangsterů a rozpínající se moc nacismu…

 

Ohlasy ze zahraničí

Nejdivočejší léta Berlína: grandiózní román Volkera Kutschera je skvělá detektivka, ale i dokonalá dobová freska.“

Die Welt Online

„Kutscher dokonale popsal dekadenci Výmarské republiky, s krví v berlínských ulicích i hrozivě číhajícími nacisty.“ Sunday Times

Kutscherův trik je geniální … Stvořil portrét éry prostřednictvím optiky žánrové fikce.“ The New York Times

Fascinující román a vskutku příšerná historie.“ Literary Review

Nádherná atmosféra!The Sunday Times

Skvělé a mrazivé.Crime Time

Románový noir té nejvyšší kvality. Je to skutečně zábavná a lahodně temná kniha.“

Nudge-Book

Volker Kutscher dokáže brilantně udržet napětí po celé své vyprávění a s výjimečným umem se mu daří zachytit propletenec korupce, vražd a vzestupu nacismu.“

Rhein-Neckar-Zeitung

Medailon autora:

Volker Kutscher se narodil v roce 1962 v Lindlaru v Severním Porýní-Vestfálsku, ale dětství strávil v Horním Rakousku. Studoval němčinu, filozofii a historii na univerzitách v Kolíně nad Rýnem a Wuppertalu, a než napsal svůj první detektivní román, pracoval se jako novinář. V současnosti žije v Kolíně nad Rýnem a kromě své vlastní tvorby se věnuje i psaní scénářů pro televizi.

Kutscherova série kriminálních případů komisaře Gereona Ratha se stala světovým bestsellerem a v současnosti se po celém světě prodalo již více než milion výtisků a na motivy knižní série vznikl velmi úspěšný koprodukční seriál Babylon Berlin ověnčený řadou cen.

Podrobné informace o autorovi a jeho další tvorbě naleznete zde: www.gereonrath.de, o seriálu Babylon Berlin pak www.babylon-berlin.com.

Soubory ke stažení

Tagy

Zaujal vás tento text? Sdílejte ho s přáteli!