Nakladatelství MOBA zahajuje oslavy 30. výročí

Získáním práv na novou knihu Anthonyho Doerra zahajuje nakladatelství MOBA oslavy 30. výročí

Získáním práv na novou knihu Anthonyho Doerra zahajuje nakladatelství MOBA oslavy 30. výročí
 
Nakladatelství Moravská Bastei MOBA vzniklo na podzim roku 1991. Po skromných začátcích, kdy produkce čítala pouze několik titulů, jich MOBA vydává každoročně na čtyři stovky. Celkem vyšlo v nakladatelství přes 8 000 titulů od více než tisícovky autorů z celého světa, přičemž tvorba našich českých autorů tvoří téměř polovinu.
Zahraniční tituly pečlivě vybíráme!
 
„Jsme pyšní na to, že v našem nakladatelství vycházejí knihy Anthonyho Doerra, držitele Pulitzerovy ceny (Jsou světla, která nevidíme) a žijícího klasika americké literatury. Jeho knihy mají naši čtenáři ze všech zahraničních autorů nejraději. Máme obrovskou radost, že se nám podařilo získat práva na Doerrovu novou knihu Cloud Cuckoo Land. O naše autory a jejich knihy se pečlivě staráme, věříme, že je to ta správná strategie, i proto se k nám rádi s novými tituly vrací a zůstávají,“ vysvětluje Olga Ströbingerová, ředitelka nakladatelství.

Na oficiální oznámení samotným autorem Anthonym Doerrem o vydání jeho knihy v České republice a přání k 30. výročí založení nakladatelství MOBA se můžete podívat zde

 
Cloud Cuckoo Land Anthonyho Doerra, zatím s pracovními názvy Země v oblacích/Dokonalý svět, plánuje nakladatelství MOBA vydat na jaře příštího roku.
Cloud Cuckoo Land je úchvatný román o dětech na prahu dospělosti v rozvráceném světě, o naději a moci slov. Román, v němž se minulost, přítomnost i budoucnost propojuje ve velkolepý celek. Autor ho věnoval „knihovníkům dneška, včerejška a následujících let“.
Jak náročné bylo získat práva k novému titulu Anthonyho Doerra a proč o ně MOBA usilovala? Vysvětluje Lukáš Kratochvíl, šéfredaktor nakladatelství MOBA: „Nakladatelství MOBA dosud vydalo v češtině všechny autorovy knihy. Po mimořádně úspěšném románu Jsou světla, která nevidíme, který se stal celosvětovým bestsellerem a za nějž autor získal prestižní Pulitzerovu cenu, následovaly povídkové sbírky Zeď vzpomínek a Sběratel mušlí, román O dívce Grace a také kniha autorových vzpomínek na věčné město Čtvero ročních období v Římě. Anthony Doerr si u českých čtenářů vydobyl svými romány značné renomé, a protože je autorem, který své texty cizeluje téměř k dokonalosti a pracuje na nich usilovně spoustu let, byli jsme opravdu zvědaví, jak bude jeho nová kniha vypadat a kdy ji dokončí. Jednání s autorovým agentem tedy byla intenzivní a rozhodně neprobíhala jen v posledních týdnech či měsících. Anthony Doerr si byl totiž dobře vědom, jak vysokou laťku svými předchozími knihami nasadil, a samozřejmě nechtěl své čtenáře zklamat. Informace o připravované knize mělo jen několik málo lidí na světě. Pro nakladatelství MOBA je samozřejmě velká čest, že může autorovy knihy v češtině vydávat, domnívám se, že pan Doerr je jedním z nejoriginálnějších a nejzajímavějších současných amerických autorů. Velmi se na české vydání knihy těším, zatím jsem viděl jen rozsáhlý rukopis v angličtině a z toho, co jsem přečetl, se domnívám, že půjde opět o mimořádné dílo. Text je napsaný nádherným jazykem a promyšlený do posledního detailu, takže si myslím, že se mají čeští čtenáři na co těšit.“

Zaujal vás tento text? Sdílejte ho s přáteli!