Archanděl, Kerstin Signe Danielssonová a Roman Voosen

Ingrid Nyströmová a Stina Forssová narazí na nesrovnalosti ve starém případu, který se týkal sebevraždy mladého muže. Tento muž byl na počátku devadesátých let hlavním podezřelým z jednoho z nejkrutějších zločinů ve Švédsku, v němž bylo zabito šest mladých lidí, členů skupiny Heavy Metal Band. Vyšetřování zavádí obě dvě rozdílné ženy do hlubin subkultury, na hranici mezi vírou a fanatickou religiozitou, ze zasněženého Smalandu na rozeklaném západním pobřeží do temných důlních šachet Kiruny v severním Švédsku, v nichž se těží železná ruda. Když je v blízkosti Växjö zapálen středověký kostel a jeden z kolegů, kteří se podílejí na vyšetřování, je těžce zraněn, uvědomí si obě ženy, že tento případ není ještě zdaleka vyřešen...

Proč shořel středověký kostel? Prozradí Archanděl – mrazivý švédský thriller osvědčených autorů – manželského páru Danielssonová – Voosen.

Vychází již pátý krimi román švédsko - německého páru Kerstin Signe Danielssonové a Romana Voosena s názvem Archanděl. Hlavní hrdinky jsou opět policejní vyšetřovatelky – Stina Forssová a Ingrid Nyströmová, které narazí na nesrovnalosti ve starém případu sebevraždy mladého muže. Tento muž byl na počátku devadesátých let hlavním podezřelým z jednoho z nejkrutějších zločinů ve Švédsku, v němž bylo zabito šest mladých lidí, členů skupiny Heavy Metal Band. Vyšetřování zavádí obě dvě rozdílné ženy do hlubin subkultury, na hranici mezi vírou a fanatickou religiozitou, ze zasněženého Smalandu na rozeklaném západním pobřeží do temných důlních šachet Kiruny v severním Švédsku, v nichž se těží železná ruda. Když je v blízkosti Växjö zapálen středověký kostel a jeden z kolegů, kteří se podílejí na vyšetřování, je těžce zraněn, uvědomí si obě ženy, že tento případ není ještě zdaleka vyřešen...

O thrilleru Archanděl napsali

„Opět zásah do černého. Výborná detektivka!“ Der Spiegel

„Milovníci severských detektivek si tohle prostě nesmějí nechat ujít!“ Donaukurier

O autorech

Autoři Kerstin Signe Danielssonová a Roman Voosen získali skvělé renomé zejména v Německu, kde spolu dlouho žili. Oba spisovatelé jsou od roku 2013 manželé a v současnosti žijí ve švédském Bergu.

Roman Voosen (1973) se narodil v Německu, v Brémách studoval dějiny umění a německou literaturu. Než se dostal k autorskému psaní a povolání učitele, vystřídal mnoho různých zaměstnání (zdravotník, barman, hudební publicista..). Kerstin Signe Danielsson (1983) se narodila ve švédském Växjö, v devatenácti odešla do Hamburku, aby zde studovala historii a přivydělávala si výukou švédštiny. Pracuje jako spisovatelka a učitelka.

Jejich první společný román Motýlí dům vyšel 15. ledna 2014 v češtině exkluzivně u nakladatelství MOBA. V současné době se pracuje již na překladu jejich šesté knihy.

Pozadu nezůstávají ani tradiční čeští autoři nakladatelství MOBA. Čtenáři se již nemohou dočkat dalšího historického románu z pera Františka Niedla. Tentokrát nese název Pach krve a zavede nás do roku 1316. Boj o moc v Čechách neustává a ani uvěznění Jindřicha z Lipé na Týřově situaci nevyřešilo. Strana Jindřicha z Lipé a král Jan Lucemburský je nucen opět povolat do Čech svoje rádce a podporovatele nejvěrnější, arcibiskupy a říšské kurfiřty Petra z Aspeltu a Balduina Lucemburského. Vzhledem k situaci v říši, kdy proti sobě stáli dva římští králové, z nichž se každý snažil získat moc na svoji stranu, nebylo možné riskovat v případě neúspěchu ohrožení lucemburské moci. Je nad slunce jasné, že České království nečekají klidné časy.

Tomáš Sterneck v historickém románu Čas krkavčích hodů (volné pokračování Smrt budějovického hejtmana) se vydáme s hlavním hrdinou Jeronýmem na pouť z Českých Budějovic až do Svaté země.

Jana Klimečková v románu Pod Zelenou branou vykreslí příběh představitelky úspěšné mladé dámy z vyšších společenských kruhů druhé poloviny 19. století, jejíž osud se ale vyvíjí jinak, než si představovala.

Vyjdou také první díly již čtvrté stovky svazků oblíbené Edice Původní česká detektivka: Smrt v Stuttgartu Stanislava Češky a Symfonie smrti Ladislava Kubáta.

 

Tagy

Zaujal vás tento text? Sdílejte ho s přáteli!