Prostě a jednoduše: Doporučuji!

Jednu věc Meyer opravdu umí: charakterově jsou jeho hlavní postavy bezchybné. Nica jsem si opravdu oblíbila a prožívala jsem s ním vše, co mu osud nadělil do vínku.

Deon Meyer je autor, který by si zasloužil mnohem více pozornosti, než kolik je mu věnováno. Kdyby mě k jeho knihám nepřivedla kamarádka, asi bych toto jméno na knižním trhu ani nezaregistrovala. A věřte mi, to by byla neskutečná škoda! Teď je to pro mě jeden z několika mých vůbec nejoblíbenějších autorů, od kterého si nenechám ujít žádnou novinku. Tentokrát jsem se díky nakladatelství MOBA mohla pustit do díla s příznačným názvem Horečka.

Dovedete si představit situaci, že by lidstvo bylo napadeno virem, kvůli kterému by přežilo pouhých 5 % populace? Je to naprosto šílené. Ale v minulosti se v podstatě takovéto situace skutečně stávaly. Jen si vzpomeňte na vlny epidemií, které se nekontrolovatelně šířily světem. Tohle mě na knize opravdu bavilo: autor vyšel z myšlenky, která není vůbec neobvyklá, jen ji zasadil do dnešního světa plného moderních technologií. Ač se to nemusí na první pohled zdát, přináší nám tato kniha důležité poselství: ani dnes není lidstvo neporazitelné. A lidé by si neměli dělat to, co chtějí. Nikdy totiž nevíte, co se může stát a co svými rozhodnutími můžete způsobit. To, že se nám v posledních letech některé viry podařilo porazit opravdu ještě neznamená, že máme vyhráno.

Jsem moc ráda, že stále existují příběhy s takovým obsahem, od kterého se nemůžu odtrhnout. Horečka je pěkná bichlička a přesto jsem ji měla přečtenou za pár večerů. Musím se přiznat, že jsem toho moc nenaspala, protože děj byl tak poutavý, že jsem knihu nedokázala dát z ruky. A i když je příběh na pomezí románu a sci-fi, dovedu si představit, že by se něco podobného skutečně mohlo stát. A je to teda šílená představa.

Jednu věc Meyer opravdu umí: charakterově jsou jeho hlavní postavy bezchybné. Nica jsem si opravdu oblíbila a prožívala jsem s ním vše, co mu osud nadělil do vínku. Určitě bych na začátku neodhadla, že z tohoto chlapce se stane člen bojové jednotky. Věřte mi, máte se na co těšit.

Na tomto autorovi mě baví ještě jedna důležitá věc: ačkoli už má na svém kontě dost knih a samozřejmě jeho díla mají pár společných znaků, zároveň je každá jeho kniha jiná. Přináší nové a nové nápady a neopakuje se v tématice. Díky tomu podle mě zaujme širší řadu čtenářů. I kdyby vás některý z jeho předchozích příběhů nezaujal, zkuste nějaký jiný. Jsem si skoro jistá, že najdete ten, který vám sedne.

Horečku doporučuji těm z vás, kdo máte rádi dobrodružné knihy plné zvratů. Na své si přijdou i milovníci detektivek: pro Meyera je už myslím typické, že v každém vyprávění nezapomene na nějakou tu vraždu. Prostě a jednoduše: doporučuji.

Hodnocení 100%        Autor recenze Maru.Maruska

Zaujal vás tento text? Sdílejte ho s přáteli!