Johan Theorin, Bitva o Salajak

Daleko v horách se v hradu jménem Salajak probouzí královská garda bytostí zvaných mahry. Po zimním spánku znovu roztahují křídla a čekají na návrat vittrů, bojovníků, kteří přinášejí ze světa lidí čerstvou potravu…Ve stejné době odejdou ze statku v jižním Smålandu tři bratři, Samuel, Niklis a Jöran Eggové. Chtějí se připojit k armádě, která táhne celou zemí, aby zastavila krvavé řádění vittrů. Samuel sní o tom, že bude rytířem, Niklis touží stát se vojákem a Jöran si nejvíc přeje, aby se všichni tři vrátili domů, než si je najde smrt.K tažení se přidá i Lovisa, krásná dcera hejtmana Georga, jenž velí vojsku. A spolu s ní tajně putuje také Storsi, její obrovský, nelidský souputník, kterého Lovisa ovládá hrou na březovou trubku.Armáda se po dlouhé cestě utábořila pod hradem nepřátel, na konci známého světa. Vittrové se opevnili za hradbou i ve svých podzemních tunelech. Nazítří začne bitva.

První fantasy švédského klasika Johana Theorina Bitva o Salajak je úvodní knihou celé série kroniky Jarmalandu

Skandinávie 14. století, doba plná válek o bohatství a moc Vittrové, havrouni a ohromní jezerní hadi jsou stejně skuteční jako mor nebo přírodní katastrofy…

„Napsal jsem román žánru fantasy, který se odehrává ve vysokých skandinávských horách a hlubokých údolích. Chtěl jsem napsat o něčem úplně jiném než je ölandská plochá krajina. Už od dětství mě fascinuje jeden norský skalní blok – Preikestolen u Stavangeru. Čekejte příběh s mnoha nečekanými zvraty.“ Johan Theorin

 

„Nová švédská fantasy série, která se dá srovnat s Válkou o trůny. Johan Theorin zručně protkává nordickou mytologii, magii a středověký život spolu s barvitým příběhem, kde není nic jednoznačně zlého nebo dobrého.“ – Dagens Nyheter, Sweden

 

Fantasy Bitva o Salajak (Příběh o Jarmalandu) z originálu Slaget om Salajak (Krönikan om Jarmaland) přeložil Jaroslav Bojanovský, vyjde 21. 5.

Knihy Johana Theorina vycházejí exkluzivně v nakladatelství MOBA.

 

Johan Theorin, Bitva o Salajak

Daleko v horách se v hradu jménem Salajak probouzí královská garda bytostí zvaných mahry. Po zimním spánku znovu roztahují křídla a čekají na návrat vittrů, bojovníků, kteří přinášejí ze světa lidí čerstvou potravu…

Ve stejné době odejdou ze statku v jižním Smålandu tři bratři, Samuel, Niklis a Jöran Eggové. Chtějí se připojit k armádě, která táhne celou zemí, aby zastavila krvavé řádění vittrů. Samuel sní o tom, že bude rytířem, Niklis touží stát se vojákem a Jöran si nejvíc přeje, aby se všichni tři vrátili domů, než si je najde smrt.

K tažení se přidá i Lovisa, krásná dcera hejtmana Georga, jenž velí vojsku. A spolu s ní tajně putuje také Storsi, její obrovský, nelidský souputník, kterého Lovisa ovládá hrou na březovou trubku.

Armáda se po dlouhé cestě utábořila pod hradem nepřátel, na konci známého světa. Vittrové se opevnili za hradbou i ve svých podzemních tunelech. Nazítří začne bitva.

 

Obsáhlejší anotaci, informaci o autorovi, ukázky, další ohlasy na knihu Bitva o Salajak naleznete v přiloženém press kitu.

 

Johan Theorin

Narodil se v roce 1963 v Göteborgu. Už od dětství trávil každé léto na ostrově Öland, což mělo osudový vliv na jeho pozdější literární činnost. Rodina jeho matky, kterou tvořili zejména námořníci, rybáři a zemědělci, zde žila po staletí a pečovala o dědictví ostrova, tajuplná vyprávění a folklor. Toto až mystické prostředí jej inspirovalo ke vzniku řady příběhů, v nichž mistrně spojuje genius loci ostrova Öland s detektivní zápletkou. V současné době Theorin žije v Göteborgu.

Autor zahájil svou literární dráhu psaním povídek pro různé časopisy a antologie. Tyto povídky, starší i zcela nové, jsou shrnuty v souboru Na velké planině (MOBA 2015). Světového věhlasu dosáhl svou volnou tetralogií detektivních románů z ostrova Öland (česky Mlhy Ölandu, Smršť, Zkamenělá krev a Mlýny osudu, MOBA 2011–2014). Jeho knihy byly přeloženy do mnoha jazyků a ovládly žebříčky bestsellerů například v Německu, Francii, Španělsku či Velké Británii. Autor získal i několik prestižních literárních cen, mimo jiné široce uznávané ceny Glass Key Award a CWA International Dagger. S velmi příznivým ohlasem ze strany čtenářů se setkal také jeho thriller Skrýš (MOBA 2013).

Třebaže je dnes Theorin řazen ke klasikům švédské krimi, jakými jsou například Leif GW Persson, Håkan Nesser, Henning Mankell či Stieg Larsson, a je mezinárodní literární hvězdou, zůstává i nadále skromný a psaní románů mu i po letech připadá stále stejně obtížné.

Tagy

Zaujal vás tento text? Sdílejte ho s přáteli!