Rozhovor s Dagmar Digmou Čechovou

Dagmar Digma Čechová je jméno donedávna neznámé, v posledních měsících však čtenářům zejména společenských románů pro ženy jistě minimálně povědomé.

Dagmar Digma Čechová je jméno donedávna neznámé, v posledních měsících však čtenářům zejména společenských románů pro ženy jistě minimálně povědomé. Její prvotina Nemusíš! se stala bestsellerem a druhý titul Nesejdeš z cesty zaslouženě sklízí velmi pochvalné recenze a zpětné vazby od čtenářů. Na začátek září nakladatelství MOBA připravuje další román této autorky s názvem Okno s dívkou a ptáčkem.

 

Název vašeho nového románu zní poněkud tajemněji než předchozí dva. Je v tom nějaký záměr?

Ne, že bych to tak cíleně zamýšlela, o název si vždy konkrétní příběh řekne sám, tak aby k sobě ideálně pasovaly, a to bez ohledu na nějakou strategii. Nicméně je pravda, že tento román se od mých předchozích i toho, který vyjde začátkem příštího roku, poměrně liší. Neřeším v něm primárně ženská témata, takže i cílová skupina by v tomto případě mohla být širší a mít větší přesah i mezi mužské čtenáře.

Co tedy od Okna s dívkou a ptáčkem mohou čtenáři očekávat?

Příběh zasazený na pobřeží Normandie, kde hlavním hrdinou je tentokrát znuděný devatenáctiletý chlapec, poslaný za trest na převýchovu ke svému otci. Nečekaně zde zažije první lásku, ale také obrovskou ztrátu, když jeho dívka náhle zemře. V dalších částech příběhu je René již rozumný dospělý muž, který se se svou bolestí vyrovnává prostřednictvím kreslení obrazů.

Ve svých předchozích románech vždy střídáte dvě linky – v Nemusíš! to byly příběhy dvou rozdílných žen, Kateřiny a Marie, v Nesejdeš z cesty pak dvě časové roviny, setkání Radima a Vandy v současnosti a Vandin osud vyprávěný od daleké minulosti ke dnešku. Mohou se čtenáři i tentokrát těšit na podobnou formu?

Tentokrát jsem si vyzkoušela trošku jinou techniku, a sice lineární vyprávění z pohledu jedné osoby, které v jedné z částí nahradí líčení stejných momentů očima někoho jiného. Postupně tak čtenáři spolu s Reném zjistí, že věci dost možná vůbec nejsou tak, jak se jevily.

Naznačila jste, že začátkem příštího roku se můžeme těšit na další román. Můžete čtenářům už teď prozradit, co pro ně chystáte?

Můj čtvrtý román se bude jmenovat Jedna z pěti a půjde v něm o příběh čtyřicátnice Edity, která na oslavě svých narozenin zjistí nemilou pravdu, a sice, že její manžel má milenku. A nejen tak ledajakou. Tou neznámou totiž musí být jedna z přítomných žen, jenže v domě je v tu chvíli jen pět jejích nejlepších kamarádek s partnery. Šokovanou ženu tak čeká nejen těžký úkol přijmout fakt, že se její manželství ocitlo v krizi, ale zároveň odhalit, která z domnělých přítelkyň je ve skutečnosti falešnou zrádkyní. Tento román se tak opět vrátí k ženským tématům a příběhům z reálného současného života, podobně jako první dva.

Děkujeme za rozhovor a přejeme vám i nadále tak spokojené čtenáře.

Foto © Lenka Rondevaldová

Zaujal vás tento text? Sdílejte ho s přáteli!