Rozhovor se Štěpánem Javůrkem

Obrovský úspěch románu Chaloupky ho překvapil. Takový ohlas jsem nečekal, říká nadějný autor Štěpán Javůrek.

V letošním roce Vám v nakladatelství MOBA vychází již druhá kniha. Po velice úspěšných Chaloupkách přichází Nebe nad Perninkem. Vydat dvě knihy během jednoho roku musí být dost práce, nebo se mýlím?

Ony ty dvě knihy ve skutečnosti nebyly napsány v jednom roce. Chaloupky jsem napsal v roce 2020 a vydal je vlastním nákladem. Kniha byla regionálně úspěšná, a tak si jí všimlo i nakladatelství MOBA. Původně jsme se dohodli, že právě MOBA vydá v letošním roce mou druhou knihu Nebe nad Perninkem, nakonec ale došlo na oba rukopisy, které vycházejí relativně krátce po sobě. Rozhodně to ale není tempo, které bych byl schopen udržet dlouhodobě, psaní je pro mě zábava, nikoliv závod s časem.

Při psaní svých knih se inspirujete prostředím Krušných hor. Jak se děj druhé knihy dostal právě do Perninku?

Krušné hory jsou můj domov, moje nejmilejší místo na světě. Proto se děj obou knih odehrává právě tady. Konkrétně do Perninku jezdím pravidelně už mnoho let a moc se mi v okolí líbí. Před pár lety jsem v Perninku dokonce chtěl koupit dům, bohužel mně to ale nevyšlo. Kvůli tomu, že v okolí trávím tolik času, logicky jsem sem umístil i děj své další knihy.

O čem je kniha Nebe nad Perninkem?

Je to příběh odehrávající se na rozdíl od předchozí knihy v dnešní době. Hlavní hrdinové jsou lidé jako my. Mají své starosti a problémy, proplouvají životem, jak umějí, dělají spoustu chyb a zažívají spoustu zklamání. A i když nejsou na vše, co v životě udělali, řekli, nebo vykonali pyšní, někde uvnitř jsou to vlastně dobří lidé, kteří touží jen po obyčejném lidském štěstí. Petr je nadějný student medicíny a poté úspěšný lékař, zároveň ale také dost problematická osoba. Pití alkoholu jej postupně připraví o přátele, rodinu i zaměstnání. Nakonec jej osud zavede do Perninku, malého městečka v Krušných horách, kde nastoupí jako praktický lékař. Tady se setká s další hrdinkou příběhu, Kamilou, která má celý svůj život pocit, že nikam nepatří, až pozvolna zjistí, že doma je právě v Krušných horách. Oba hrdinové potřebují pomocnou ruku někoho, kdo jim pomůže najít smysl života. A nakonec vlastně zachrání jeden druhého. To už jsem ale prozradil až dost.

Je příběh hlavních hrdinů inspirován vašimi skutečnými zážitky?

V každém příběhu se objevují mé vlastní zážitky, zkušenosti, ale i touhy a přání. A nemusí se jednat jen o to, co jsem prožil osobně, ale i o věci, co jsem pozoroval u lidí, kteří mě obklopují, nebo o věci, které mně někdo blízký vyprávěl. Co je v knize Nebe nad Perninkem realita a co třeba jen touha a přání, to si však nechám pro sebe.

Říkáte, že hrdinové knihy Nebe nad Perninkem nalezli své štěstí v Krušných horách. Co znamená štěstí pro Vás?

Já nejsem žádná výjimka, žádný zvláštní člověk. Štěstí si představuji jako většina ostatních lidí. Zdraví, láska, pocit, že člověk někam patří, možnost dělat, co mě baví. To je štěstí. A člověk by se měl snažit být šťastný! Protože pouze pokud jste šťastný vy sám, mohou být šťastní i lidé, kteří vás milují.

Vaše první kniha Chaloupky sklidila u čtenářů kladné reference, nemáte při vydávání druhé knížky pocit velké zodpovědnosti? Věříte, že bude tak dobrá, jako ta první?

Víte, ani kniha Chaloupky nesklidila jen a pouze kladné reference. Určitě se našla i spousta lidí, kterým se ta kniha nelíbila. Ale tak je to přeci v životě se vším! Ten, kdo se snaží zavděčit všem a být u všech oblíbený, je na nejlepší cestě se zbláznit. Jediné, co mohu, je dát do psaní svých knih všechnu svou energii. To se snažím dělat, úspěch nebo neúspěch knihy u čtenářů ale těžko ovlivním.

Chystáte nějakou další knihu? Můžete případně prozradit, o čem bude?

Knihu na příští rok chystám. Je už téměř hotová. Po dvou těžkých tématech jsem se rozhodl napsat knihu veselou. Bude o jednom malém klukovi a jeho bláznivé rodině. Já jsem měl úžasné dětství a především oba moji dědové byli hodní, skvělí, ale také neuvěřitelně svérázní. Takže spousta zážitků s nimi se v knize objeví. Já se při psaní velmi dobře bavím, tak snad se budou bavit i čtenáři.
 

Tagy

Zaujal vás tento text? Sdílejte ho s přáteli!