Anthony Doerr: Čtvero ročních období v Římě

Výjimečná kniha – je plná mimořádných postřehů a popisuje Doerrova dobrodružství v jednom z nejúchvatnějších měst na světě. Anthony čte Plinia, Danta a Keatse ‒ staré kronikáře Říma ‒ a navštěvuje náměstí, chrámy a pamětihodnosti, o kterých tito muži psali. Účastní se vigilie umírajícího Jana Pavla II. a v prosinci vezme svá dvojčata do Pantheonu, aby jim ukázal, jak dovnitř okulem padá sníh. Společně se svojí rodinou se spřátelí s místními řezníky, zelináři a pekaři, jejichž hlučné příběhy a osobité výchovné rady jsou stejně neodolatelné jako samotný Řím. Tato osobní kniha odhaluje mnohé, je oslavou Říma, úžasným novým pohledem na rodičovství a úchvatným příběhem spisovatelského řemesla ‒ díky němuž Doerr přetváří své zážitky a zkušenosti do vět.

Vychází nová kniha Anthonyho Doerra Čtvero ročních období v Římě

 

Ve stejný den, kdy se Anthonymu Doerrovi narodila dvojčata, obdržel Rome Prize zahrnující roční stipendium a byt v Římě…

 

Anthonymu Doerrovi, který dobyl svět knihou Jsou světla, která nevidíme, vychází v nakladatelství MOBA již pátá kniha - Čtvero ročních období v Římě.

Do češtiny ji z originálu Four Seasons in Rome přeložila Blanka Šustrová.

 

Čtvero ročních období v Římě je výjimečná kniha plná mimořádných postřehů zobrazující autorův pobyt v jednom z nejúchvatnějších měst na světě.

Anthony Doerr čte Plinia, Danta a Keatse ‒ staré kronikáře Říma ‒ proslulé básníky, učí se italsky, navštěvuje náměstí, chrámy a pamětihodnosti, které v něm opakovaně vzbuzují údiv. Popisuje trable se svými ročními dvojčaty i přátelství s místními řezníky, zelináři a pekaři, jejichž hlučné příběhy a osobité výchovné rady jsou stejně neodolatelné jako samotný Řím. V prosinci vezme svá dvojčata do Pantheonu, aby jim ukázal, jak dovnitř okulem padá sníh. K vrcholům knihy patří líčení pohřbu papeže Jana Pavla II., ale také autorovy úvahy o historii, tradici a plynoucím čase.

Tato osobní kniha odhaluje mnohé, je oslavou Říma, úžasným pohledem na rodičovství i úchvatným příběhem spisovatelského řemesla, díky němuž Doerr přetváří své zážitky a zkušenosti do vět plných nevšední krásy.

 

Ohlasy ze světa

„Dobrý deníkový záznam by měl vypadat jako milostný dopis světu,“ píše Doerr. Tato kniha přesně taková je. Vášnivá úvaha o tom, jak důležité je naučit se opravdu vidět, oslava cizího i známého.“ REBECCA ASCHER-WALSHOVÁ, ENTERTAINMENT WEEKLY

 

„Každá stránka nabízí něco k podtržení nebo označení… I rytmem své prózy nás Doerr pobízí zpomalit a zamyslet se nad tím, jak svět přetéká radostí a smutkem, zázraky a bolestí – a jak bychom měli být vděční za to, že to všechno můžeme zažít.“ CHESTON KNAPP, RICHMOND TIMES-DISPATCH

 

„Je to skvost…“ BARBARA J. KING, BOOKSLUT.COM

 

O autorovi

Anthony Doerr (*1973) je jedním z nejúspěšnějších amerických spisovatelů současnosti, kterého magazín Granta v roce 2007 zařadil mezi jednadvacet nejlepších amerických spisovatelů, se narodil a vyrostl v Clevelandu v Ohiu. Po studiu historie publikoval v časopisech. Krátce žil a pracoval v Africe a na Novém Zélandu. Je autorem dvou knih povídek, Sběratel mušlí a Zeď vzpomínek, které jsou pro své stylistické mistrovství a jedinečné umění zkratky mnohými kritiky považovány za vrchol jeho tvorby. Světovou proslulost však získal díky svým románům O dívce Grace a Jsou světla, která nevidíme. Druhý jmenovaný román, na němž pracoval deset let, se stal v mnoha zemích bestsellerem a na žebříčku The New York Times se udržel více než rok. V roce 2015 za něj autor získal prestižní Pulitzerovu cenu.

Soubory ke stažení

Tagy

Zaujal vás tento text? Sdílejte ho s přáteli!