MOBA blog

Julian Gough, SpojeníAktualityPředstavujeme
Julian Gough, Spojení
Bioložka Naomi je rozvedená a stará se o dospívajícího syna Colta. Colt je génius. Umí programovat virtuální reality, které si ostatní nedokážou ani představit, ale zároveň je natolik introvertní, že si sotva umí objednat pizzu. Poté, co tajně odešle revoluční vědeckou studii své matky na biologickou konferenci v New Yorku, začne se do jeho života vměšovat Coltův otec, který řídí tajnou vládní organizaci…
Celý článek
Vlastimil Vondruška, Právo první nociAktuality
Vlastimil Vondruška, Právo první noci
Vlastimil Vondruška, Právo první nociBěhem cesty po Moravě se panoš Ota setká se svou vzdálenou sestřenicí Miladou ze Zástřizlí. Je zoufalá a prosí ho o pomoc. Žije s rodiči na Krakovci nedaleko Prostějova, kde se v poslední době stalo několik podivných událostí, které vyvrcholily vraždou jejího snoubence. Co je však nejhorší, z jeho smrti podezírají ji. Panoš Ota se obrátí na svého pána, ale ten nemá chuť a ani pravomoc tu vyšetřovat. Jenže pak dojde k pokusu unést Miladu. To Oldřicha z Chlumu přesvědčí, že nejde o obyčejný zločin. Společně začnou rozplétat neuvěřitelný příběh, jehož nitky vedou hluboko do minulosti.
Celý článek
Detektivky českých autorů Josefa Škvoreckého a Zdeny Salivarové a Nadi HorákovéAktuality
Detektivky českých autorů Josefa Škvoreckého a Zdeny Salivarové a Nadi Horákové
Vlk na vodítkuAlan Malchow je zaměstnancem firmy, která organizuje jakési obskurní, náročné „hony na lišku“ po internetu, adrenalinový sport pro bohaté dobrodruhy. Nejprve hledá svou unesenou kolegyni, švagrovou a milenku v jedné osobě pomocí nápověd ve stylu logických her a zjišťuje, že obětí jejích únosců by mohl být i on sám. Později ho jeho bývalá kolegyně znovu kontaktuje a vtahuje do propletených intrik v rodině majitelů firmy. Opět nic není tak, jak se zdá...Setkání v Praze, s vraždouJak souvisí nejzlotřilejší muž v Londýně, vyděrač Milverton, s nímž se střetl Sherlock Holmes, s návštěvou Saxbandu v Praze? Co vypátrá Anna, hraběnka Lomnická ze Zhoře a na Klinštejně, ve své staré vlasti? Zapojí se do zahraničního spiknutí též inspektor Harold Sinclair z oddělení pro vyšetřování vražd kanadské Jízdní policie?
Celý článek
Výlety do historie s knihami nakladatelství MOBAAktuality
Výlety do historie s knihami nakladatelství MOBA
Výpravná romance z časů Jindřicha I. Rodový slib autorky Elizabeth Peak vypráví příběh Gilian, zasazený do období dvanáctého století, kdy byla Anglie zasažena smrtí Viléma II. a na královský trůn nastupuje Jindřich I. Gillian nikdy nebyla obyčejná dívka. Její život byl už od raného dětství provázen viděním věcí budoucích. Její dar, skrývaný nevlastním otcem na hradě Moray, naplňoval všechny v jejím okolí strachem. Vše se ale změní v okamžiku, kdy je otec zatčen a Gillian musí jen se svými nejbližšími utéct do Skotské vysočiny, kde nalézá nejen mír, který doposud nepoznala, ale i něco, co si nikdy nemyslela, že zažije. Lásku. Štěstí je ale stále daleko…Jan Bauer a jeho dva detektivní příběhy z konce 14. století pod názvem Záhady pro rychtáře bude řešit trochu netradiční pátrací tým - rychtář Nového Města pražského Jakub Protiva z Protivce a jeho přítel, poněkud rozpustilý mnich Blasius. První příběh vypravuje o tom, jak čeští páni zajali a uvěznili krále Václava IV. Kdosi neznámý využil těchto dramatických poměrů k troufalé loupeži klášterního pokladu augustiniánů klášteře na Karlově a Protiva a Blasius mají najednou spoustu starostí, aby lupiče vypátrali. Druhý příběh začíná v hostinci U Zlaté husy na Koňském trhu, kde je zavražděn bohatý benátský kupec Balbi. Zvláštní znamení – krvavý cejch, který má na těle – zavede oba středověké detektivy do jednoho hradu nad řekou Sázavou, jehož majitel je údajně stižen tajemným rodovým prokletím. Souvisí snad toto dávné prokletí s vraždou benátského kupce a krvavým cejchem, jímž ho kdosi označil?Historický román o životě a panování velkomoravského knížete Rostislava Řezenské ortely napsal František Neužil. Vypráví o snaze Rostislava sjednotit a pozvednout zemi, o neustálém válčení s franckým králem Ludvíkem Němcem a bavorskými kněžími, o Svatoplukově zradě. Ale také o Rostislavově lásce ke krásné Korinně a o putování věrozvěstů Cyrila a Metoděje, jejichž úkolem bylo pozvednout vzdělanost moravského lidu, zavést písmo a křesťanskou nauku.
Celý článek
Naďa Horáková, Hrob třinácté pannyAktuality
Naďa Horáková, Hrob třinácté panny
Lada Nevrtalová přijíždí do malé vesnice, aby převzala dědictví po své svérázné pratetě Anně. Starý dům je však velmi nevhodné obydlí pro mladou dívku – stojí na samotě, navíc v blízkosti opuštěného hřbitova opředeného podivnou historií. Lada se brzy přesvědčí o tom, že pověry mají na venkově stále pevné kořeny a že na nich opravdu může něco být. Podivné, téměř hororové události, které se kolem Lady dějí, vyústí až ve vraždu a v ohrožení života se ocitá i ona sama…Výjimečný detektivní román plný strhujících zvratů od jedné z nejlepších současných autorek a scenáristek.
Celý článek
Volker Kutscher, Spis VaterlandAktuality
Volker Kutscher, Spis Vaterland
Červenec 1932, berlínská policie stojí před záhadou: v nákladním výtahu v „Domě Vaterland“, legendárním chrámu zábavy na Postupimském náměstí, leží mrtvý muž. Vše nasvědčuje tomu, že se utopil.Komisař Gereon Rath nemá z nového případu velkou radost, má dost nepříjemností už tak. Jeho vyšetřování s cílem dopadnout neznámého nájemného vraha se už celé týdny nehýbá z místa. A to, že jeho velká láska Charlotte „Charly“ Ritterová se vrací z ročního studijního pobytu v Paříži a nastupuje jako komisařka čekatelka na Alex – na oddělení vražd, celou situaci zrovna neusnadňuje.Jak vyšetřování záhadného úmrtí postupuje, dochází policie k závěru, že mrtvý muž z Postupimského náměstí je jen jednou z obětí celé série vražd. Jejich stopy komisaře Ratha zavedou až do polského pohraničí, kde naráží na mlčenlivé východní Prušáky, nelegálně pálenou kořalkou a záludnosti tamní přírody. Počáteční nesympatie místních k berlínskému vyšetřovateli se rázem promění v otevřenou nenávist ve chvíli, kdy Gereon Rath narazí na dlouho střežené tajemství…
Celý článek
Archanděl, Kerstin Signe Danielssonová a Roman VoosenAktuality
Archanděl, Kerstin Signe Danielssonová a Roman Voosen
Ingrid Nyströmová a Stina Forssová narazí na nesrovnalosti ve starém případu, který se týkal sebevraždy mladého muže. Tento muž byl na počátku devadesátých let hlavním podezřelým z jednoho z nejkrutějších zločinů ve Švédsku, v němž bylo zabito šest mladých lidí, členů skupiny Heavy Metal Band. Vyšetřování zavádí obě dvě rozdílné ženy do hlubin subkultury, na hranici mezi vírou a fanatickou religiozitou, ze zasněženého Smalandu na rozeklaném západním pobřeží do temných důlních šachet Kiruny v severním Švédsku, v nichž se těží železná ruda. Když je v blízkosti Växjö zapálen středověký kostel a jeden z kolegů, kteří se podílejí na vyšetřování, je těžce zraněn, uvědomí si obě ženy, že tento případ není ještě zdaleka vyřešen...
Celý článek
Johan Theorin, Bitva o SalajakAktuality
Johan Theorin, Bitva o Salajak
Daleko v horách se v hradu jménem Salajak probouzí královská garda bytostí zvaných mahry. Po zimním spánku znovu roztahují křídla a čekají na návrat vittrů, bojovníků, kteří přinášejí ze světa lidí čerstvou potravu…Ve stejné době odejdou ze statku v jižním Smålandu tři bratři, Samuel, Niklis a Jöran Eggové. Chtějí se připojit k armádě, která táhne celou zemí, aby zastavila krvavé řádění vittrů. Samuel sní o tom, že bude rytířem, Niklis touží stát se vojákem a Jöran si nejvíc přeje, aby se všichni tři vrátili domů, než si je najde smrt.K tažení se přidá i Lovisa, krásná dcera hejtmana Georga, jenž velí vojsku. A spolu s ní tajně putuje také Storsi, její obrovský, nelidský souputník, kterého Lovisa ovládá hrou na březovou trubku.Armáda se po dlouhé cestě utábořila pod hradem nepřátel, na konci známého světa. Vittrové se opevnili za hradbou i ve svých podzemních tunelech. Nazítří začne bitva.
Celý článek
Thomas McConnell, Dřevěný král
Thomas McConnell, Dřevěný král
Československo, březen 1939: sníh zasypává město, které obsazují nacisté. Ještě než roztaje ledovka na silnicích, všechno se změní – nejen pro celou zemi, ale i pro Viktora Trna.Zpočátku není obsazení země tak zjevné a vůbec pochopit nepřijatelnost každodenní okupační reality chvíli trvá. A Viktor Trn, přestože přišel o místo profesora historie, chce zůstat optimistou. Snaží se pro svou rodinu uchovat i to málo ze svobodného života, co ještě může. Do jejich malého brněnského bytu však z rádia znějí stále horší zprávy o tom, jak Evropa ustupuje Německu. Přátelé jsou zatýkáni, v nedaleké budově kolejí se popravuje. Trn musí ochránit svého malého syna, ale zároveň dobře ví, jak může být útěk z jejich vlasti nebezpečný.Ovšem když začnou Brno ohrožovat nálety, musí se Viktor Trn rozhodnout: buď se stáhne do bezpečí rodinného kruhu, anebo se připojí k odboji. Nakonec se Trn ocitá sevřený mezi dvěma obrovskými armádami – a musí si vybrat, jak zachrání všechny, které miluje.
Celý článek
Křišťálový klíč - Falknovská huť, Vlastimil Vondruška
Křišťálový klíč - Falknovská huť, Vlastimil Vondruška
Název „Křišťálový klíč“ symbolizuje rodinné tajemství, které se v rodu Heřmanů předává z generace na generaci, současně je kopec Klíč dominantou Nového Boru.Roku 1690 přichází do severních Čech ze Šumavy mladý Leopold Heřman se svým otcem Ignácem, který se stává huťmistrem v Křížové huti ve Svoru. I když starý Ignác nemá mnoho peněz, vlastní veliké bohatství – zná způsob, jak tavit průzračné křišťálové sklo. A své tajemství si úzkostlivě chrání. Dostane se do ostrého sporu s majitelem hutě a nakonec ji musí opustit. Vzápětí uzavře dohodu s majitelem nedaleké sklářské hutě ve Falknově, jemuž tajemství prozradí, ovšem za podmínky, že si syn Leopold vezme za manželku jeho dceru Marii a s ní získá vlastnický podíl ve sklárně.
Celý článek
Jezero, Arnaldur Indriđason
Jezero, Arnaldur Indriđason
V jezeře jižně od Reykjavíku byla nalezena mrtvola. Vodní hladina kvůli prasklinám ve skalnatém podloží výrazně poklesla a v písku se objevila lidská kostra. Při jejím odkrytí se ukáže, že je navíc připoutaná řetězem ke staré ruské odposlouchávací vysílačce. Přirozená příčina smrti je tedy vyloučena. Zbavil se někdo tímto způsobem nepohodlného špiona? Erlendur, Elínborg a Sigurður Óli z reykjavícké kriminálky jsou pověřeni vyřešením složitého případu, kde neznají jméno oběti, motiv ani cokoliv dalšího. Jejich vyšetřování je postupně vede až do poválečného Lipska, kde začal tragický příběh lásky, smrti a vypočítavé brutality…
Celý článek
Naďa Horáková Tajnosti sborovny, Ann Granger Kořeny zla
Naďa Horáková Tajnosti sborovny, Ann Granger Kořeny zla
Ann Granger, Kořeny zla, z originálu Rooted in Evil přeložila Tereza PavlíkováV lese v západní Anglii se objeví tělo Carla Finche s prostřelenou hlavou a vypadá to jako jasná sebevražda. Ale policie brzy zjišťuje, že přijít tomuto případu na kloub nebude vůbec jednoduché. Výpovědi svědků se rozcházejí, a jakmile si Ian Carter a inspektorka Jess Campbellová na případ posvítí, začíná být jasné, že na mrtvého muže měl spadeno nejeden člen místní komunity...Naďa Horáková, Tajnosti sborovnyTři mušketýři byli čtyři, protože se neuměli spočítat.Rodiče byli včera na opeře Foglarova svatba.Otázka učitele: Čím dýchá prase domácí?Odpověď žáka: Okýnkem.I takové perličky můžeme najít ve slohových pracích nebo odpovědích žáků základní školy.Ať už na svá školní léta vzpomínáme neradi, anebo naopak s radostí, úsměvem či humorem, ať se nám vybavují zážitky příjemné, anebo takové, na které bychom rádi zapomněli, základní škola se každému z nás vryje do paměti doslova nesmazatelně. A nejenom žákům, ale i učitelům.Spisovatelka a scenáristka Naďa Horáková má za sebou třicetiletou učitelskou praxi. Její trefné postřehy ze školní praxe nejenom pobaví, ale s milou nadsázkou prozradí i to, co obvykle zůstává skryto mezi čtyřmi stěnami tříd, kabinetů a sboroven.
Celý článek